Grus eller prydspalte i haven: Tips til køb og montering

 

En havesti, prydhave eller indkørsel med grus eller prydspalte er hot. Årsagen er klar, grus er stilfuldt, slankt, billigt og også med lav vedligeholdelse. For, lad os være ærlige, vi ønsker ikke at bruge timer på at luge og trimme planterne. En have fyldt med blomster og grønt er dejlig, men vi ser det hurtigt som en belastning, “beskæring og indblanding”.

Hvad vil vi have: hyggelig udendørs spisning, lounging, legeplads for børnene, en køkkenhave eller urtehave… kort sagt: slap af og nyd vores have!

Vi ser gerne vores have som en forlængelse af stuen eller køkkenet. En havegang, kant eller dekorativ overflade med grus eller pyntesplit passer perfekt i denne. Mindre kendt er, hvilke typer og farver af grus der findes. Mest almindeligt set (især i moderne haver) er alles ven Basalt split, en antracitgrå ornamental split, der faktisk passer ind i enhver havestil. Men hvis du vil have noget andet end det, eller bare vil skabe en varm middelhavsatmosfære, hvilket valg af grus- eller splittyper har du så? Et par eksempler på muligheder i forskellige havestile:

Moderne, elegant have
Hvis du vil have en grå nuance, men noget anderledes: tag et rundt dekorativt grus i grå nuance. Dette giver straks et stilfuldt, luksuriøst look. Eksempler er nordisk grå grus, Isblå grus og Nero ebano grus.

For et klassisk, men slankt look: gå efter en hvid slibning! Carrara-grus er virkelig snehvid i farven, eller tænk på en hvid-grå blandet stentype som Limburgs Wit grus.

Har du altid drømt om en varm middelhavshave? At fylde din have med solelskende planter, oliventræer eller kaktusser (som du skal lægge indenfor om vinteren) er virkelig ikke nødvendigt. Lav en bølgende havegang eller kant med et farverigt grus i (tænk rødt, gult eller blandede nuancer), kombiner dette med fx farverige planter, smedejernshavemøbler eller løse dekorative sten og du er nået langt. Her skal der selvfølgelig heller ikke mangle lerkrukker!

Tænk grundigt over, hvordan du skal bruge grind eller split
Måden, du vil bruge pyntegrus på, har stor indflydelse på slutresultatet. Vil du dække en hel indkørsel med det eller er det en snoet havesti: den samme type grus kan komme helt anderledes ud.

Tip her: En knækket sten (split/pyntesplit) giver generelt et mere krydret look, en rund rullesten (grus/pyntegrus) for et blødere, yndefuldt look.

Og sidst, men ikke mindst: Giv en pæn finish med en havekant, for eksempel af metal. Dette fuldender din have og fordi en metalkant

  En havesti, prydhave eller indkørsel med grus eller prydspalte er hot. Årsagen er klar, grus er stilfuldt, slankt, billigt og også med lav vedligeholdelse. For, lad os være ærlige, vi ønsker ikke at bruge timer på at luge og trimme planterne. En have fyldt med blomster og grønt er dejlig, men vi ser det…

Leave a Reply

Your email address will not be published.